Menu openen Menu sluiten

Het verhaal van Amber


Amber is 20 jaar, woont nog bij haar ouders maar ze wil binnenkort  wel samen met haar vriend een eigen plek zoeken. Ze heeft de opleiding Helpende Z&W niveau 2 gedaan en ze werkt via een uitzendbureau in een verzorgingshuis.  Amber heeft al sinds haar jeugd last van ADHD.

“Op het vmbo was ik ook wel eens druk, maar dat bleef allemaal redelijk binnen de perken, zeg maar. Daarna, op het MBO, vond ik het veel lastiger. Ik ben heus gemotiveerd maar ik heb echt wel structuur nodig en op het MBO wordt er veel meer vanuit gegaan dat je dat zelf weet en kan.  Nou, ik dus niet.  Ik begon dus echt achter te lopen en ik was na een tijdje het overzicht hélemaal kwijt. Dan raak ik in paniek en juist dan kies ik met m’n ADHD ook niet altijd de meest handige manier als ik om hulp vraag.  Mijn mentor had weinig tijd en ik raakte dus steeds geïrriteerder. Zij vonden mij lastig op den duur en ze zeiden dat ik zeurde, ik voelde me meer en meer onbegrepen maar kon dat niet goed onder de aandacht brengen.

Het werd allemaal erger, ik was vreselijk achter met school en uiteindelijk wilde ik zelfs maar naar een andere school.  Toch was er ergens iemand die naar me luisterde en die me naar het Pluspunt stuurde. Daar heb ik een paar gesprekken gevoerd en via hen ben ik doorgestuurd naar een coach. Haar vertrouwde ik na een paar keer wél. Zij heeft een keer of 10 met mij gesproken en de structuur met mij weer helder gekregen. De school had niet door wat ik nodig had qua begeleiding.

Nu werk ik via een uitzendbureau in de zorg. Ik voel me daar echt op mijn plek en het gaat goed met me. Ik heb van mijn coach geleerd om op mezelf te vertrouwen en te kijken naar oplossingen, ik focus me niet meer op ‘problemen’. Ik heb gesolliciteerd naar een vaste baan bij deze zorginstelling, ik hoop dat dat doorgaat..  Ik wil nog  BBL 3 doen.

Lees ook het verhaal van Timo